SISÄLLISSOTA-RETRIITTI

 

SISÄLLISSOTA-RETRIITTI – BEARING WITNESS TO THE PRISON CAMPS OF THE FINNISH CIVIL WAR OF 1918

RETRIITTI   2.7. – 5.7. 2019

Aikataulu: 2.7.–5.7. 2019

Retriitin tukikohta: Helsinki
Hinta: 345€

Ilmoittautumiskaavakehttps://goo.gl/jaUvtM

Järjestäjän yhteystiedot: Mikko Ijäs / peacemakersfinland@gmail.com / 050-9122944

Peacemakers Finland järjestää heinäkuun alussa nelipäiväisen kansainvälisen retriitin, jonka tarkoituksena on valottaa Suomen sisällissodan tapahtumia. Retriitti vie osallistujansa mm. Suomenlinnaan, Tammisaareen, Lahden Hennalaan, ja Santahaminaan, jotka olivat vuonna 1918 Euroopan ensimmäiset keskitysleirit.

Retriitille on kutsuttu puhumaan tutkijoita ja taiteilijoita, jotka ovat erikoistuneet Suomen sisällissotaan. Retriitille saapuu puhumaan mm. Bosnian sisällissodassa Celebicin vankileirillä vartijana toiminut ja Haagin sotarikostuomioistuimessa tuomittu, Suomessa tuomionsa kärsinyt ja asuva Esad Landzo.


Kansainvälisen Zen Peacemakers-järjestön Bearing Witness retriitit ovat kokemuksellisia ja immersiivisiä tapahtumia, jotka sijoittuvat historiallisen kiertokävelyn ja meditaatioretriitin välille. Siinä missä historiallisten kiertokävelyiden tarkoitus on saada kuuntelija oppimaan lisää vierailtavasta kohteesta, Bearing Witness retriittien yhtenä tarkoituksena on saattaa kokija kääntämään katseensa omiin käsityksiinsä ja oppimaan näin jotain omasta itsestään. Bearing Witness retriitit kääntävät osallistujiensa huomion inhimillisen kärsimyksen kollektiiviseen kokemukseen. Retriitit vievät osallistujansa suurten kärsimysten tapahtumapaikoille. Nämä paikat itsessään ovat omiaan paljastamaan inhimillisen kokemuksen universaalin luonteen. Ulkona luonnossa tapahtuva meditaatio on myös tärkeä osa retriitin kokemuksellista sisältöä. Koko maailmaan vaikuttavan ekologisen kriisin tieostaminen on Peacemakers Finlandin toiminnan keskiössä, ja sosiaalisesti jaetun historiallisen trauman kokemuksellinen sisäistäminen auttaa meitä kohti toimintaa, joka palvelee koko maailmaa.   

Retriitin osallistujat kokoontuvat aamuisin Ryhmäteatteriin Helsinginkadulle, jossa osallistujat jakavat retriitin herättämiä tuntemuksia piirikeskusteluissa ennen yhteistä aamiaista. Retriitin jokaisella päivällä on oma kohteensa ja oma teemansa. Lounas syödään aina yhdessä ja se kuuluu aamiaisen tavoin retriitin hintaan. Retriittipäivien pituus on noin 10 tuntia. Helsingissä ja lähialueilla asuvat osallistujat voivat palata iltaisin kotiinsa.


Retriitin hengellisinä vastuuhenkilöinä toimivat belgialainen kuvataiteilija ja zen-opettaja Frank De Waele roshi ja suomalainen evankelis-luterilaisen kirkon pappi Maika Vuori Pitäjänmäen seurakunnasta. 


Peacemakers Finland on Suomen ensimmäisiä osallistuvan buddhalaisuuden ryhmiä ja kansainvälisen Zen Peacemakers Internationalin virallinen affiliaattiryhmä, joka on toiminut Suomessa vuodesta 2017 alkaen. Peacemakers Finland järjesti sisällissota-retriitin viime kesänä sekä Suomen ensimmäisen Katuretriitin syksyllä 2017, molemmat hankkeet herättivät laajaa kansainvälistä ja kotimaista huomiota. Retriittien lisäksi Peacemakers Finland tarjoaa meditaatio-ohjausta, toimii tukena eri alojen aktivisteille, ja kanavoi vapaaehtoistoimintaa eri järjestöille. Peacemakers Finland toimii yhteistyössä mm. Pelastusarmeijan, Veripalvelun ja Terhokodin kanssa.

Kansainvälinen Zen Peacemakers International on järjestänyt samankaltaisia retriittejä mm. Auschwitzissa, Bosniassa ja Ruandassa. 

Retriitin järjestävät Peacemakers Finlandin perustajajäsenet Harvardin yliopiston tutkija, kuvataiteilija Mikko Ijäs, säveltäjä, laulaja ja äänenkäytön valmentaja Maija Kaunismaa ja pappi Maika Vuori.


Tapahtuman kotisivut ja ilmoittautuminen löytyvät täältä: https://www.peacemakersfinland.org/retreat

YLE-Uusimaa uutisoi viime vuoden tapahtumasta (26.6.2018): https://yle.fi/uutiset/3-10274646

Kirkko&Kaupunki-lehti kirjoitti myös viime vuoden tapahtumasta: https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/kansainvalisen-rauhanjarjeston-retriitissa-keskitytaan-suomen-sisallissotaan


Opettajasta: Frank De Waele roshi on edesmenneen japanilaisen zen-mestarin Taizan Maezumi roshin perustaman White Plum Asanga-koulukunnan zen-opettaja. Taizan Maezumi roshi oli soto, rinzai ja sanbo zen koulukuntien zen-opettaja. Frank Roshi on ranskalaisen Catherine Genno Pagès roshin ja yhdysvaltalaisen Bernie Glassman roshin dharmaperillinen. Frank Roshi asuu perheineen Gentissä, Belgiassa, jossa hän toimii perustamansa Zen Sangha -yhteisön zen-opettajana. Frank De Waele roshi on vieraillut opettamassa Helsingissä vuodesta 2017 alkaen. 

Lisätietoja: Mikko Ijäs 

peacemakersfinland@gmail.com

050-9122944

Muistilista: 

• Muista lukea eettisen toiminnan ohjeet 

• Muista tarkistaa tarvittavien tavaroiden lista (alla) 

• Ilmoittaudu ja maksa osallistumisesi ajoissa. Linkki: https://goo.gl/jaUvtM

Tarvittavat tarvikkeet: 

Suomen kesä saattaa olla yllätyksellinen ja toivomme osallistujien huomioivan tämän. Lämpötilat ovat useimmiten +10 ja +25 välillä, mutta sade saattaa aina yllättää. Olemme koko retriitin ajan pääasiallisesti ulkona, joten pukeuduthan sen mukaisesti. 

Istumme osan ajasta hiljaisessa meditaatiossa, joten suosittelemme ottamaan mukaan jotain jonka päällä voit istua. Pieni ja kevyt taittojakkara, puhallettava tyyny tai viltti on hyvä olla mukana istumista varten.

Dragsvikin ja Santahamninan kasarmialueet vaativat osallistujilta jonkun henkilöllisyystodistuksen. 

 • Kengät. Hyvät kävelykengät. Retriitin aikana kävellään aika paljon. 

 • Aurinkosuoja (aurinkolasit, aurinkovoide, hattu yms.)

 • Henkilöllisyystodistus (kuvallinen henkilöllisyystodistus/kelakortti, passi tai ajokortti) 

 • Sadetakki tai sadeviitta (pakollinen)

 • Istuin. Joku jonka päällä istua (retkituoli, tyyny, puhallettava tyyny, viltti tms.)


OSALLISTUMISMAKSU

Retriitin osallistumismaksu kattaa retriittiin kuuluvat matkat lautalla ja bussilla, aamiaisen (keskiviikkona, torstaina ja perjantaian), lounaan (jokaisena päivänä) sekä retriitin järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia. Mikäli osallistujia tulee ennakoitua enemmän, retriitin tuotto käytetään vähävaraisten osallistujien kuluihin.

Osallistumismaksulla rahoitetaan

 • Matkat lautalla ja bussilla retriitin tapahtumapaikoille

 • Aamiainen (keskiviikkona, torstaina ja perjantaian)

 • Lounas (jokaisena päivänä)

 • Oppaiden ja muiden asiantuntijoiden luentopalkkiot 

 • Retriitin järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia

 • Mahdollinen ylimääräinen tuotto käytetään vähävaraisten osallistujien kustannuksien kattamiseen. 


Osallistumismaksuun Ei kuulu: 

 • Majoitus Helsingissä

 • Illalliset. Päivät eivät ole liian pitkiä ja pidempinä päivinä järjestämme aikaa eväiden ostamista ja syömistä varten. 

 • Paikallisliikenteen kulut. Suosittelemme ulkopaikkakuntalaisia majoittumaan mahdollisimman lähelle Helsingin Kalliota, jossa aamutapaamiset pidetään. 

Mala-harjoitus

Kaikilla Zen Peacemakers Internationalin järjestämillä retriiteillä on ollut tapana kannustaa osallistujia rahoittamaan ainakin osa retriitin kuluista Mala-harjoituksen avulla. Toiveenamme olisi, että osallistujat kertoisivat omalle lähipiirilleen, minkä vuoksi he tahtoisivat osallistua retriitille ja miksi he toivovat heidän apuaan. Avun pyytäminen saattaa toisinaan olla haastava, mutta myös opettavainen kokemus. Suosituksena on, että osallistujat pyytäisivät taloudellista apua ainakin viideltä eri ihmiseltä, mutta mieluiten vielä useammalta. 

Tämä harjoitus tunnetaan "malan" kokoamisena. Mala on (useimmiten puisista) helmistä koottu rukousnauha, jossa on noin 18-108 helmeä. Mikäli osallistuja päätyy kokoamaan itselleen malan, jossa on vaikkapa kahdeksantoista helmeä, hän voi jakaa retriitistä aiheutuvat kustannukset yhtä moneen osaan ja pyytää yhden lahjoittajan jokaista helmeä kohti. Malassa voi toki olla myös vähemmän tai myös paljon enemmän helmiä. Lahjoittajille kannattaa myös kertoa, että he pääsevät mukaan retriitille osana malaa. 

Lahjoittajille kannattaa myös luvata, että heille kerrotaan retriitin kokemuksista ja sen aikana syntyneistä oivalluksista heti kotiin palaamisen jälkeen. Retriitille valmistautuva osallistuja voi myös kaivertaa tai maalata jokaisen lahjoittajan nimen tai nimikirjaimet malan helmiin ja pitää malaa mukanaan koko retriitin ajan. 

Antaessaan toisille mahdollisuuden auttaa, lahjoituksen pyytäjä tulee antaneeksi läheisilleen jotain merkityksellistä itsestään. Ihmiset auttavat varmasti, jos pyytäjä osoittaa olevansa vilpitön ja omistautunut omalle asialleen.

Lisää mala-harjoituksesta: https://www.peacemakersfinland.org/mala-practice

Talousselvitys

Retriitin rahat käytetään täysin läpinäkyvällä tavalla. Järjestäjä tekee jälkikäteen retriitistä talousarvion, joka lähetetään kaikille osallistujille. 

 
Show More
 

EMAIL

 

Liity meidän Sähköpostilistalle / Order our Newsletter!
© 2019 Peacemakers Finland

27913066_528860517496201_3959150031792756572_o.jpg